İYİ Parti Aydın Kadın ve Aile Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Rasime Çebişci, “Demografik Geleceğimiz ve Nüfus Politikaları” başlığıyla yaptığı basın açıklamasında Türkiye’de düşen doğurganlık oranlarına dikkat çekti. Nüfus sorununa yalnızca doğum sayıları üzerinden yaklaşılmaması gerektiğini belirten Çebişci, aile kurmayı ve çocuk yetiştirmeyi zorlaştıran ekonomik ve sosyal koşulların iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin demografik yapısındaki değişimin önemli bir uyarı niteliğinde olduğunu ifade eden Çebişci, 2025 yılında 895 bin 374 bebeğin dünyaya geldiğini, toplam doğurganlık hızının ise 1,42’ye gerilediğini belirtti. Çebişci, 65 yaş ve üzerindeki nüfusun 9 milyon 583 bine ulaştığını, mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde yüzyılın sonunda Türkiye nüfusunun yaklaşık 76,8 milyon seviyesine gerilemesinin beklendiğini aktardı.

“MESELE ÇOCUK İSTEMEMEK DEĞİL”

Nüfus meselesinin aynı zamanda ekonomi, istihdam, sosyal devlet ve aile politikalarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu vurgulayan Çebişci, özellikle gençlerin aile kurarken konut maliyetleri, hayat pahalılığı, gelir belirsizliği, kreş ve çocuk bakım giderleri gibi sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Ailelerin yalnızca bugünkü ekonomik koşulları değil, çocuklarının eğitiminden gelecekteki yaşam standartlarına kadar uzun vadeli birçok konuyu değerlendirdiğini belirten Çebişci, “Türkiye’nin nüfus sorunu, insanların çocuk istememesi değildir. Aile kurmayı ve çocuk sahibi olmayı güven içinde planlayamamasıdır” ifadelerini kullandı.

AİLE VE NÜFUS POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ

2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesi ve 2026-2035 dönemini kapsayan “Aile ve Nüfus On Yılı” vizyonuna da değinen Çebişci, açıklanan programların vatandaşların günlük yaşamında oluşturduğu etkinin değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Çebişci; aile kurmanın kolaylaşıp kolaylaşmadığı, çocuk yetiştirmenin ekonomik yükünün azalıp azalmadığı, kreş hizmetlerine erişimin gelişip gelişmediği ve kadınların çalışma hayatı ile anneliği birlikte sürdürebilmelerine yönelik imkanların artırılıp artırılmadığı sorularının yanıtlanması gerektiğini söyledi.

İYİ PARTİ’NİN ÖNERİLERİNİ SIRALADI

İYİ Parti’nin nüfus politikalarına ilişkin çözüm önerilerini de paylaşan Çebişci, genç ailelere yönelik erişilebilir konut modellerinin yaygınlaştırılması ve aile odaklı sosyal desteklerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kreş ve çocuk bakım hizmetlerinin ülke genelinde daha erişilebilir hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Çebişci, yaşlı ve engelli bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi, çalışan anne ve babalar için esnek çalışma modellerinin geliştirilmesi ve ebeveyn izinlarının artırılması yönündeki politikaları desteklediklerini ifade etti.

Çocukların şiddet, bağımlılık ve dijital dünyanın oluşturabileceği risklerden korunmasına yönelik önleyici sosyal politikaların da nüfus ve aile politikalarının bir parçası olması gerektiğini dile getiren Çebişci, nüfus politikasının yalnızca doğum oranlarını artırmaya indirgenemeyeceğini söyledi.

Açıklamasının sonunda ailelerin geleceğe güvenle bakabileceği koşullar oluşturulması gerektiğini vurgulayan Çebişci, “Türkiye çocuk istiyorsa, önce aileye güven vermelidir. Türkiye’nin ihtiyacı daha fazla slogan değil; daha güçlü bir sosyal devlet, daha güçlü aileler ve geleceğine güvenen bir toplumdur” dedi.