Medicana International Samsun Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yanık, kalp kapağı kaçağı olan hastalar için Triklip adlı kapalı ve ameliyatsız bir işlem uyguladıklarını açıkladı. Yanık, açık kalp ameliyatı yüksek risk taşıyan ya da ileri yaştaki hastalar için geliştirilen yöntemin birçok hastaya umut olduğunu söyledi. Hastalara işlemi uygulamaya başladıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını da belirtti.
Triklip işleminin, kalbin sağ tarafındaki triküspit kapakta ileri derecede yetmezlik olduğunda yapıldığını anlatan Yanık, şöyle konuştu: "Triküspit kapağa yapılan bir mandallama işlemi neticesinde bir klips koyuyoruz ve kapağın yaprakçıklarını birbirine yaklaştırarak kapaktaki ileri derecedeki kaçağı azaltmaya yönelik bir işlem uyguluyoruz. Bu işlem, ameliyat gerektirmeden kapalı yöntemle yapılan bir işlem."
İşlem hangi hastalara uygulanıyor
Yanık, minimal invaziv girişimsel bir yöntemle hastalığı tedavi ettiklerini vurguladı. İşlemin, triküspit kapağında ileri derecede yetmezlik olan hastalara yapıldığını söyleyen Yanık, bu hastaların iyi bir medikal tedavi almasının gerektiğini belirtti.
Yanık'a göre hastalar optimal bir tedavi almalarına rağmen nefes darlığı ile karında ve bacaklarda şişlik şikâyetleri sürüyorsa ve kapakta yapılan tetkiklerde ileri derecede yetmezlik görülüyorsa, Triklip işlemi açısından değerlendirilmeli. Sık şikâyeti olan ve sık hastaneye yatan hastalara da işlemin uygulanması gerektiğini söyleyen Yanık, gerekçesini şöyle açıkladı: "Çünkü bu hastaların ilaç tedavisi dışında başka bir şansı olmuyor. Hastalar bir aylık sürenin 10-15 gününü hastanede geçirmek zorunda kalıyor. Bir hafta sonra tekrar hastaneye gelerek aynı süreci yaşıyorlar. O nedenle bu hastalar için çok uygun ve ideal bir yöntem."
İşlem anjiyografi laboratuvarında yapılıyor
Yanık, işlemin anjiyografi laboratuvarında, anjiyo gibi kapalı yöntemle uygulandığını, ancak anjiyoya göre kompleks olduğunu söyledi. İşlem anestezi eşliğinde yapılıyor; hasta uyutuluyor ve entübe şekilde işlem uygulanıyor. Hasta uyutulduktan sonra yemek borusundan transösefageal ekokardiyografi ile kalp görüntüleniyor. Yanık, klipsi koyarken kaçağın yerinin çok iyi görülmesi ve mandalın o bölgeye yerleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Yanık, işleme kasık bölgesindeki toplardamardan girerek kalbin sağ tarafına ulaştıklarını anlattı. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasındaki triküspit kapağın uygun görülen yerine mandalı koyduklarını, eş zamanlı görüntülemeyle işlemin başarılı olup olmadığını ve kaçağın azalıp azalmadığını izlediklerini söyledi.
İşlem yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor ve hasta işlemden 1-2 saat sonra uyanıyor. Hasta bir gece yoğun bakımda tutuluyor, ardından bir gün serviste yatıyor. Yanık, hastanın klinik durumuna göre 1-2 gün sonra taburcu olabilecek duruma geldiğini ifade etti.









Yorumlar